Ana içeriğe atla

Okumanın Faydaları

İnsanlık kendisine faydalı olan her şeyi araştırıp, bulmak için elinden geleni yapmaktadır. Bizlerde insanlık için en faydalı olanı, okumayı ele alacağız. Peki okumanın faydası nedir, ne için okuyoruz, niçin okumak gerekli gibi sorulara yanıtlar bulmanın yolunun dahi okumak olduğunu herkes iyi bilir.

Unutmayalım ki, okumanın faydalarını bilmek istiyorsak, bu yazılmızı okumamız gerektiği gibi, diğer ilimleride okumamız gerekiyor. Ufukta yol alan gemilerden olmak, ışık dünyasında gark olmak için okuyarak başlayalım.

Okumak faydalımıdır?

Okumak, hiç okumayanların aklında bir takım sorulara neden olmaktadır. "Okumak mı?" gereksiz ve zaman kaybı olarak düşünülmektedir. Bu görüşü savunanlar arasında edebiyat fakültesi öğrencilerinin olması da çok garip bir durumdur. Bu araştırmamız, Erzurum Atatürk Üniversitesinde yapılan analiz ve araştırma sonucu elde edilmiştir. Öncelikle şunu belirtelim ki, neyin nasıl yapılacağını belirleyen, kişinin kararları değil, okuduklarıdır. Bir hastane, hava alanı yahut farklı bir alanda, yol almak, ilerlemek için kişinin yaptığı en önemli eylem bakınmak ve okumaktır. Zira okumak faydasız olsaydı, ilk Rabbin emri "Oku!" okur muydu?

Neden okumalıyız?

Varlık aleminde var olmak ve hiçlik deryasında gark olmak için daima ve daima okumalıyız. Varlık aleminin en üst derecesinde bulunan Hz. Muhammet (s.a.v) peygamberimizken, hiçlik alemin en üst sevisinde olduğunu dile getiren ise Nasrettin hocadır. Bilmek, bilinmek ve var olmak, var olduğunu kanıtlamak için okumalaıyız.

Okumaktan korkmayın!

İnsanlığa daima zarar veren bir takım unsurlar var olmuştur ve olacaktır. Okumak insanlar için zararlı içerik ve bilgiler barındırsa dahi, okuma alışkanlığı ve okuma sevki onun doğruya ulaşmasını sağlayacaktır. Oluruna bir hayat, olması istenilmeyen bir son getirir.

Kimler çok okumalı?

Kimler çok okumalı diye bir sual sorulduğunda, bizim yanıtımız elbetteki "İnsan olmak isteyenler" şeklinde olacaktır.

"Var mı aleme haşr olup, bilinmeyen. Var mı şu alemde bilinip te hiç okumayan."

Son olarak sitemizin stratejisi ve izlediği yol olan; "sözü bizden özü sizden" mantığıyla, kısa ve bilgilendirici anlatımımızı sunduk. Detayı ve teferruatı ise siz okurcularımıza bırakıyor, büyüklerden özlü sözleri size takdim ediyoruz.


'' Ölünce unutulmak istemezseniz, ya okumaya değer eser yazın veya yazılmaya değer işler başarın.''
Benjamin Franklin

"Yasalar ölür, kitaplar ölmez."
Bulwer Lytton

"İyi kitaplar babalarını ebedîleştiren çocuklardır."
Eflatun

"Bir kitap, içinizdeki donmuş değerleri parçalayarak bir balta olmalıdır."
Franz Kafka

"İçinde iyi yanı bulunmayacak kadar kötü kitap yoktur."
Geothe

"İyi bir kitap insana can veren kandır."
John Milton

"Dünyayı yöneten, kalem, mürekkep ve kâğıttır."
Jonathan Swift

"Ben kitaplarımı değil, kitaplarım beni ortaya çıkarmıştır."
Montaigne

"Kitaplardan insanı tanıdım."
Roosevelt

"Kitaplar soğuk ama, güvenilir dostlardır."
Victor Hugo

"Kitapları seviyor musunuz öyleyse hayatınız boyunca mutlu olacaksınız demektir."
Jules Chore

"Ahlâk kurallarına uyan veya uymayan bir kitap diye bir şey yoktur, kitaplar ya iyi yazılmıştır ya kötü."
Oscar Wilde
"Kitaplar, beynin çocuklarıdır."
J. Swift
"Bütün iyi kitapları okumak, geçmiş anıların o mükemmel kişileri ile konuşmaya benzer."
Anonim

"Yazarlar ölür, kitaplar kalır."
Bulves Ligtton

"Tek bir kitabın adamı olmaktan kendini koru."
D'israeli

"Okuyun ve kitabı hayatınızın merkezi yapın."
Taha Kıvanç, Zaman, 24.07.1998

"Kâmil odur ki; koya her yerde bir eser,
Eseri olmayan yerinde yeller eser."
Hz. Hadimî

"Okuduğumuz kitap bir yumruk gibi bizi uyarmıyorsa ne işe yarar?"
Franz Kafka

"Okuduğumuz eser, sizi fikren yükseltip, içinizi iyi duygularla doldurmalıdır."
Alexandre Pope

"Ümitle açılıp, kazançla kapanan kitap iyi bir kitaptır."
Alcott

"İyi kitaplar okumayan adamın okumuş olmasıyla cahil kalması arasında hiçbir fark yoktur."
Mark Twain

"Kültür, bilginin şuurlaşmasıdır."
Ahmet Selim

En iyi kitapların okunması, geçmiş yüzyılların en büyük insanlarıyla konuşmak gibidir. (Descartes)

Okuyarak dünyamızı, tarihimizi ve kendimizi keşfederiz.. (Daniel J.Boorstin)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gregor Romanı İncelemesi

Fantastik hikâyelere ilgi duyan insanlar için çok çeşitli roman seçenekleri var. Bu konuda size kendi tercihimden bahsedeceğim. İlk baskısı 2003 yılında olan Gregor kitabını yaklaşık baskıdan 14 yıl sonra okudum esasen okumamda yazar Suzanne Collins’in Açlık Oyunları serisi ve yazarın performansı etkili oldu. Tamamen farklı bir dünya hayal etme ve gerçeğe dönüştürme konusunda yazarın maharetine hayran kaldığımı söyleyebilirim. Küçük bir çocuğun tesadüfi olarak yeraltı dünyasına yolculuğu ve hayal gücünü zorlayan maceralar karşınıza geliyor. Toplam 5 kitaptan oluşan seride ·                         Gri Kehanet ·          Felaket Kehaneti ·          Kan Kehaneti ·          Sır Kehaneti ·          Zaman Kehaneti Kitapları zamanla basıma girmiş ve bir kitabın sonu diğer kitabın başını insanlara merak ettirmiştir. Gregor’un Zor Hayatı Bu romanda işlenen konu, 11 yaşında kız kardeşlerinin ve büyükannesinin bakımını üstlenen bir çocuğun hikâyesidir. Yaşıtları yaz kampındayke

Okurcu Başlıyor...

Okurcu olarak okumaya, anlamaya, yorumlamaya ve bilgilendirmeye başlyoruz. Ekibimizin ilk adımlarıyla bir çok okurcu bulacağımıza da gönülden inanıyoruz. Bu blog bünyasında yeni kitaplar, dergiler, makale ve haberler okuyacağız. Okuduklarımızı anlayıp, yorumlayacağız. Bilgilendiri ci özellikleriyle ürünleri ele alıp, derinden inceleyeceğiz. Sizlerde okurcuya katılmak için geç kalmayın. Ekibimizde yerinizi alın. Okuma, Anlamak ve Yorumlamak Üzerine İlk Adımlar Atılıyor...

Değirmenden Mektuplar

Bir çocuk masalı gibi göründüğüne bakılmasın, Aslında ağır bir dil kullanılmış sayılır. Bir avrupa hikayesi olan "Değirmenden Mektuplar" adlı öykü kitabımızın yazarı Alphone Doudet'tir. Biraz karışık ve sıkıcı yanlarının yanında br hamlede okunabilecek kitaplardan sayılabilir. Ben okurken pek zevk alamamıştım. Çocuksu bir kitap olmasına rağmen ağır ve karışık bir dil kullanılmıştır. Hikayenin içeriğine değinmektense, okurken karşılaşabileceklerinizi önceden belirtmeyi tercih ediyorum. Umarın okurken sizler haz alırsınız.