Ana içeriğe atla

Faust

Büyük Alman yazar, şair, edebiyatçı, metafizikçi ve siyasetçi Johang Wolfgang von Goethe'nin yazdığı en büyük eserlerden birisi olan Faust, okurunu okurken farklı boyutlara taşımaktadır. Metafiziğin, İnsan psikolojisinin en etkin rol oynadığı ve bir adamın aşkını en iyi anlatan klasik Aşl-Drama eseridir. Faus'tun yoldan çıkmasını sağlayan İblis ve aşkına duyduğu özlemler perde perde okura aktarılmıştır. Bir tiyatro eseri olarak yazılan Faust'ta en etkin duyulan isim Mefisto adlı iblistir.

Biraz ağır ve karma dil kullanılmasına rağmen, okuru kitap bittikten sonra himayesine alabilen bir kitaptır. İlk iki ve son  perde oldukça zevkli ve anlaşılır halde sunuluyor. Fakat aradaki perdelerde Yunan mitolojisine girilmesi ve metafiziğin etkin kullanılması sebiyle anlaşılması biraz zoruk kazanıyor.
Kitabı okumadan önce, çok iyi olmasada bir okur olmanızı, özellikle yunan mitolojinden bilgiye sahip olmanızı öneriyorum. Aksi taktirde terimler, isimler ve kavramlar konusunda sıkıntı çekebilirsiniz. Kitabı özellikle Alman dili, edebiyatı ve klasik dönem edebiyatı üzerine ilgi duyanların okumasını öneriyorum. Ayrıca okurların yazmayı düşündükleri anlarda tekrar tekrar bu kitaba gözgezdirmelerinde fayda olduğunu düşünüyorum. Aslında Faust'u anlatmak, anlamak ve yorumlamak basit ve kısa olamaz. Fakat ben bu makalemde kısaca narin dokunuşlarda bulunmaya çalıştım. Öncelerinde yaptığım gibi kitabı, romanı anlatmak yerine karşılaşılan zorlukları ve şahsımca eleştirilmesi gerekenleri ele alıyorum. İşte ben böyle yaptığım şekilde Faust da sizi bu şekliyle himayesine alacaktır. Okuduktan sonra bir şey anlamadım demeyin, çünkü o size kendini öğle anlatıyor ki, bir zaman sonra aklınızda sürekli o kalıyor.

Faust'u okuyanlarımıza ayrıca J. W. von Goethe'nin ilk ve en etkili eseri olan "Genç Werter'in Acıları" adlı romanını da okumanızı öneriyorum.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gregor Romanı İncelemesi

Fantastik hikâyelere ilgi duyan insanlar için çok çeşitli roman seçenekleri var. Bu konuda size kendi tercihimden bahsedeceğim. İlk baskısı 2003 yılında olan Gregor kitabını yaklaşık baskıdan 14 yıl sonra okudum esasen okumamda yazar Suzanne Collins’in Açlık Oyunları serisi ve yazarın performansı etkili oldu. Tamamen farklı bir dünya hayal etme ve gerçeğe dönüştürme konusunda yazarın maharetine hayran kaldığımı söyleyebilirim. Küçük bir çocuğun tesadüfi olarak yeraltı dünyasına yolculuğu ve hayal gücünü zorlayan maceralar karşınıza geliyor. Toplam 5 kitaptan oluşan seride ·                         Gri Kehanet ·          Felaket Kehaneti ·          Kan Kehaneti ·          Sır Kehaneti ·          Zaman Kehaneti Kitapları zamanla basıma girmiş ve bir kitabın sonu diğer kitabın başını insanlara merak ettirmiştir. Gregor’un Zor Hayatı Bu romanda işlenen konu, 11 yaşında kız kardeşlerinin ve büyükannesinin bakımını üstlenen bir çocuğun hikâyesidir. Yaşıtları yaz kampındayke

Okurcu Başlıyor...

Okurcu olarak okumaya, anlamaya, yorumlamaya ve bilgilendirmeye başlyoruz. Ekibimizin ilk adımlarıyla bir çok okurcu bulacağımıza da gönülden inanıyoruz. Bu blog bünyasında yeni kitaplar, dergiler, makale ve haberler okuyacağız. Okuduklarımızı anlayıp, yorumlayacağız. Bilgilendiri ci özellikleriyle ürünleri ele alıp, derinden inceleyeceğiz. Sizlerde okurcuya katılmak için geç kalmayın. Ekibimizde yerinizi alın. Okuma, Anlamak ve Yorumlamak Üzerine İlk Adımlar Atılıyor...

Değirmenden Mektuplar

Bir çocuk masalı gibi göründüğüne bakılmasın, Aslında ağır bir dil kullanılmış sayılır. Bir avrupa hikayesi olan "Değirmenden Mektuplar" adlı öykü kitabımızın yazarı Alphone Doudet'tir. Biraz karışık ve sıkıcı yanlarının yanında br hamlede okunabilecek kitaplardan sayılabilir. Ben okurken pek zevk alamamıştım. Çocuksu bir kitap olmasına rağmen ağır ve karışık bir dil kullanılmıştır. Hikayenin içeriğine değinmektense, okurken karşılaşabileceklerinizi önceden belirtmeyi tercih ediyorum. Umarın okurken sizler haz alırsınız.